Gelijkwaardigheidsverklaring

Voor het verkrijgen van een bouwvergunning voor nieuwbouw is het verplicht om met een BENG-berekening de energieprestatie van het gebouw te berekenen. Wordt in het installatieontwerp een warmtepomp opgenomen, dan kan in de BENG-berekening worden gerekend met de forfaitaire waarden voor het betreffende warmtepompprincipe die standaard in de rekensoftware zijn opgenomen. Presteert de warmtepomp aantoonbaar beter dan de forfaitaire waarden, dan mag echter worden gerekend met de werkelijke energieprestatiewaarden van de warmtepomp. Hiervoor is wél een gelijkwaardigheidsverklaring van de warmtepomp nodig.

Een gelijkwaardigheidsverklaring van een warmtepomp is een document waarin de werkelijke prestaties van de warmtepomp met betrekking tot het opwekkingsrendement zijn vastgelegd. Elke fabrikant van warmtepompen mag zo’n gelijkwaardigheidsverklaring in principe zelf opstellen. NIBE kiest er echter meestal voor om het opstellen van gelijkwaardigheidsverklaringen voor haar warmtepompen uit te besteden aan een gespecialiseerde organisatie, zoals Kiwa.

Experts testen een warmtepomp dan in een laboratorium, waar door middel van proefopstellingen verschillende gebruiksomstandigheden kunnen worden gesimuleerd. Zo kan op objectieve wijze zowel voor verwarming als voor de bereiding van warmtapwater het jaarrendement (SCOP) van de warmtepomp worden vastgesteld. Voldoen de prestaties aan de gestelde eisen, dan wordt een gelijkwaardigheidsverklaring afgegeven. Als onafhankelijk controleorgaan waarborgt Bureau CRG vervolgens na verificatie dat de gelijkwaardigheidsverklaring authentiek is.

Wat betekent een gelijkwaardigheidsverklaring voor de BENG?

De forfaitaire waarden voor warmtepompen zijn behoorlijk conservatief vastgesteld. Dit betekent dat veel warmtepompen in de praktijk beter presteren dan de forfaitaire waarden. Kunnen deze betere prestaties met een gelijkwaardigheidsverklaring worden aangetoond, dan mogen ze in de BENG-berekening worden opgenomen en zal de warmtepomp bijdragen aan een lagere BENG.

Breed assortiment warmtepompen

NIBE levert een onderscheidend assortiment water/water, lucht/water en ventilatielucht/water warmtepompen waarvan de energieprestaties aanzienlijk hoger liggen dan de forfaitaire waarden. Voor de meest gangbare warmtepompen is dan ook een gelijkwaardigheidsverklaring beschikbaar.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gelijkwaardigheidsverklaring voor warmtepompen? Of heb je behoefte aan een deskundig advies? Vraag dan hieronder een vrijblijvend projectadvies aan.

Een vrijblijvend warmtepompadvies voor BENG

Hoe kun je NIBE warmtepompen in BENG toevoegen? Welke warmtepompen geven het beste resultaat voor de BENG-berekening? De specialisten van NIBE staan klaar voor een vrijblijvend warmtepompadvies voor BENG.

Advies aanvragen

Meer kennis en inspiratie

Consumenten Installateurs Voorschrijvers