Wat houdt een PVT-systeem in?

Een PVT-systeem is een bronconcept op basis van een speciaal type zonnepanelen: PVT-panelen. PVT-panelen zijn aan de voorkant voorzien van pv-cellen (het fotovoltaïsche deel) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterzijde van de panelen wordt gevormd door een thermische wisselaar (het thermische deel) die warmte onttrekt aan de omgevingslucht die onder de panelen wordt opgewarmd door daglicht en zonlicht. De werking van de warmtewisselaar is dan ook vergelijkbaar met die van een lucht/water warmtepomp, met dit verschil dat bij PVT-panelen de ventilator ontbreekt. En dát heeft een voordeel: het PVT-systeem werkt hierdoor namelijk 100% geluidloos!

Als ander belangrijk voordeel geldt dat het dakoppervlak van de woning dubbel wordt benut: voor pv-stroom én als bron voor een NIBE water/water warmtepomp. Door de zeer efficiënte werking van de warmtewisselaar zijn acht PVT-warmtepomppanelen voldoende om te dienen als een krachtige en efficiënte energiebron voor bijvoorbeeld een NIBE S1255-6 combi water/water warmtepomp met een verwarmingsvermogen van 6 kW. Daarmee kan een gemiddelde, goed geïsoleerde eengezinswoning (met minimaal energielabel C) op een duurzame manier worden voorzien van verwarming, warmtapwater en een deel van de elektriciteitsbehoefte. Om een groter deel van het huishoudelijk elektriciteitsgebruik af te dekken, kunnen – indien de ruimte op het dak dit toelaat – uiteraard extra pv-panelen worden geplaatst.

Ook ’s winters vormt een PVT-systeem een goede bron voor een water/water warmtepomp. PVT-panelen winnen immers warmte terug uit de omgevingslucht. Dit kan tot een buitentemperatuur van -7°C, ook als het donker of bewolkt is. Wordt het buiten kouder, dan schakelt de elektrische bijverwarming van de aangesloten warmtepomp in. Dit gebeurt op jaarbasis overigens gemiddeld slechts zo’n 43 uur gedurende de nacht (NEN5060)(*). Door de optimale isolatie van de huidige generatie nieuwbouwwoningen is het warmteverlies in zo’n situatie echter minimaal.

(*) Bron: Triple Solar

Altijd een comfortabel binnenklimaat

In tegenstelling tot een water/water warmtepomp met een bodembron is passieve koeling in de zomer met een PVT-systeem niet mogelijk. Wél kan de water/water warmtepomp worden uitgebreid met een koelmodule die de werking van de warmtepomp omdraait. Deze warmte wordt via de PVT-warmtepomppanelen afgegeven aan de buitenlucht. Zo waarborgt het PVT-systeem het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat.

Pas je PVT-panelen van Triple Solar toe, dan kun je de warmtepompinstallatie uitbreiden met een extra module voor actieve koeling. Deze koelmodule draait de functie van de warmtepomp om, waardoor de warmtepomp op dezelfde manier werkt als een koelkast. Bij actieve koeling wordt overdag warmte aan de woning onttrokken en via de PVT-panelen afgegeven aan de buitenlucht. Is het ‘s nachts buiten koeler dan binnen, dan kan bovendien nachtverkoeling worden toegepast.

Het onderhoud van een PVT-warmtepomppanelen

Fabrikanten van PVT-warmtepomppanelen passen voor hun producten doorgaans kwalitatief hoogwaardige materialen met een lange levensduur toe, zoals koper, aluminium en kunststoffen. Vaak worden componenten bovendien voorzien van een beschermende coating. PVT-panelen hebben bovendien geen bewegende delen. Hierdoor zijn ze nagenoeg onderhoudsvrij.

PVT-panelen berekening

Rendement voor ruimteverwarming

Een correct gedimensioneerd PVT-systeem is heel energiezuinig, zeker in combinatie met een NIBE S1255-6 PC modulerende water/water combi warmtepomp. Met deze combinatie – waarvoor een gelijkwaardigheidsverklaring(1) beschikbaar is – kan in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met lage temperatuurverwarming voor ruimteverwarming een SCOP van 5,6 worden gerealiseerd!

Rendement voor warmtapwaterbereiding

Als overdag de zon schijnt, worden PVT-panelen extra warm en leveren ze – zeker ’s zomers – uiterst efficiënt warmte voor warmtapwaterbereiding. Voor de bereiding van warmtapwater is dan ook een SCOP van 3,8 haalbaar.

Investeringskosten

De hoogte van de investering voor een PVT-systeem als bron voor een water/water warmtepomp hangt sterk af van de specifieke eigenschappen van je project.

(1) Geldt voor een installatie met acht PVT-panelen en een NIBE S1255-6 PC water/water warmtepomp.

Subsidie

Voor toepassing van een NIBE S1255-6 PC water/water warmtepomp in bestaande bouw geldt vanuit de landelijke overheid een ISDE-subsidie van € 2.800. Daarnaast kunnen voor het verduurzamen van bestaande woningen in het algemeen ook andere (lokale) subsidie- en financieringsregelingen van toepassing zijn, bijvoorbeeld vanuit gemeenten. Ook kunnen particuliere opdrachtgevers en vve’s een duurzame hypotheek of een energiebespaarlening afsluiten tegen gunstige condities en kan bij de fiscus de btw op het PV-deel van de PVT-panelen worden teruggevraagd. Al deze maatregelen kunnen bijdragen aan het verlagen van de totale investering.

De voordelen van PVT-warmtepomppanelen

Hieronder zetten we de voordelen van een PVT-systeem nog even beknopt op een rij:

  • Géén bronboring of buitenunit nodig;
  • Warmte en elektriciteit uit één PVT paneel van circa 1 x 2 meter;
  • Geschikt voor gasloze nieuwbouw én verduurzaming van bestaande bouw;
  • Werkt 24 uur per dag, ook ’s nachts en bij bewolking;
  • Uitzonderlijk hoog jaarrendement: lage energiekosten;
  • Ook een hoog rendement op de bereiding van warmtapwater;
  • Ook actieve koeling en nachtverkoeling mogelijk;
  • Geschikt voor hellende én platte daken;
  • Onderhoudsarm en 100% geruisloos;
  • Lange levensduur.

Samengevat

Vraagt jouw project om duurzame bronoplossing zónder bodemboring, buitenunit of ventilatielucht, maar mét een hoog rendement? Laat je dan vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden van een PVT-systeem. Vraag hieronder vrijblijvend een projectadvies aan en een specialist van NIBE zal je verder helpen.

Een vrijblijvend warmtepompadvies voor BENG

Hoe kun je NIBE warmtepompen in BENG toevoegen? Welke warmtepompen geven het beste resultaat voor de BENG-berekening? De specialisten van NIBE staan klaar voor een vrijblijvend warmtepompadvies voor BENG.

Advies aanvragen

Meer kennis en inspiratie

Consumenten Installateurs Voorschrijvers