NIBE S2125: De stilste modulerende hoog temperatuur lucht/water warmtepomp in de markt

Bij de introductie van de innovatieve NIBE S-serie – een nieuwe generatie warmtepompen waarbij connectiviteit centraal staat – beloofde NIBE al dat het aanbod snel zou worden uitgebreid. Inmiddels omvat de NIBE S-serie meerdere warmtepompen, binnenunits en regelunits én een interessant pakket bijpassende accessoires. Een van deze uitbreidingen van de NIBE S-serie betreft de NIBE S2125. Deze modulerende monoblock lucht/water warmtepomp heeft een hoge aanvoertemperatuur (70 °C tot 75 °C) en doet zijn werk zó stil dat hij in veel situaties vlakbij de erfgrens kan worden opgesteld. En dát biedt veel toepassingsmogelijkheden in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking!

Per 1 april 2021 zijn in het Bouwbesluit ten aanzien van buiten opgestelde installaties voor verwarming en koeling strengere geluidsnormen van kracht. Volgens deze normen mag de geluidsdruk van de buitenunit van een lucht/water warmtepomp op de erfgrens overdag maximaal 45 dB(A) bedragen en gedurende de nacht maximaal 40 dB(A). Om in aanmerking te komen voor deze twee verschillende grenswaarden heeft de buitenunit een afzonderlijke instelling voor de avond/nacht nodig, de zogeheten stille modus of ‘silent mode’.

Let op: omdat beide uitvoeringen van de NIBE S2125 zijn voorzien van de functie ‘silent mode’, komt het er voor de NIBE S2125 in de praktijk op neer dat de geluidsdruk van de buitenunit op de erfgrens overdag (tussen 07.00 en 19.00 uur) maximaal 45 dB(A) mag bedragen en dat voor de avond en nacht (tussen 19.00 en 07.00 uur) een maximum van 40 dB(A) geldt.

Om te kunnen berekenen op welke afstand een buitenunit van de erfgrens mag worden opgesteld, is het geluidsvermogen van belang. Het geluidsvermogen geeft namelijk de sterkte van het geluid van de warmtepomp weer, onafhankelijk van de afstand van de buitenunit tot een bepaald meetpunt, de richting waarin de warmtepomp is opgesteld en de akoestische omgeving van de buitenunit. Voor de verschillende typen van de NIBE S2125 gelden de volgende geluidsvermogenswaarden:

 • NIBE S2125-8: 55 dB(A) geluidsvermogen in vollast. 50 dB(A) geluidsvermogen in silent mode.
 • NIBE S2125-12: 59 dB(A) geluidsvermogen in vollast. 54 dB(A) geluidsvermogen in silent mode.

Installateurs en adviseurs kunnen deze waarden gebruiken om met de rekentool voor geluid van lucht/water warmtepompen de toegestane afstand van de buitenunit tot de erfgrens te bepalen. In de berekening wordt ook meegenomen door hoeveel objecten (zoals een muur of een schutting) het geluid van de buitenunit kan worden gereflecteerd.

Om de toepassingsmogelijkheden te maximaliseren, heeft NIBE bij de ontwikkeling van de NIBE S2125 lucht/water warmtepomp extra veel aandacht besteed aan de stille werking van de buitenunit. De NIBE S2125 is dan ook gebaseerd op een heel nieuw productontwerp. Bovendien zijn de regelingen voor deze warmtepomp (zoals hierboven al aangegeven) voorzien van de functie ‘stille modus’. Dankzij deze functie kan de NIBE S2125 ‘s avonds en ’s nachts op een lager toerental draaien. Voorbeeldberekeningen laten zien, dat de NIBE S2125-8 zonder geluidsbeperkende maatregelen al op slechts 2 meter van de erfgrens mag worden geplaatst. De maximale geluidsdruk bedraagt in dat geval in vollast 44 dB(A) en in silent mode slechts 39 dB(A). Voor de NIBE S2125-12 worden deze geluidswaarden behaald wanneer deze op 3 meter van de erfgrens wordt opgesteld. Bij beide berekeningen is rekening gehouden met één reflectie. Deze cijfers tonen aan dat de S2125 een uitzonderlijk stille warmtepomp is en derhalve veel vrijheid biedt m.b.t. de opstellingslocatie

Hoge cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk

Bij het verduurzamen van een bestaande woning met behulp van een warmtepomp is het essentieel om de energiebehoefte van de woning te beperken. Dat kan onder meer door het aanbrengen van dak- en vloerisolatie, het na-isoleren van de gevels en het plaatsen van dubbel glas. Daarnaast is het normaal gesproken noodzakelijk om het bestaande afgiftesysteem met radiatoren te vervangen door een laag temperatuur afgiftesysteem zoals vloerverwarming, al dan niet in combinatie met LT convectoren. Een warmtepomp levert nu eenmaal meestal een lagere aanvoertemperatuur dan gasgestookte cv-ketels. Al met al vergen dergelijke maatregelen een stevige investering die niet voor iedere particuliere woningeigenaar of woningcorporatie is weggelegd.

Met de NIBE S2125 biedt NIBE een uitstekende oplossing in dit soort situaties. De NIBE S2125 kan namelijk een veel hogere aanvoertemperatuur leveren dan de meeste andere warmtepompen: 70 °C bij een buitentemperatuur van -7 °C en zelfs tot 75 °C wanneer de buitentemperatuur oploopt tot 15 °C of hoger. Dat is weliswaar nog steeds wat lager dan een gasgestookte cv-ketel, maar in meeste bestaande woningen ruim voldoende om met een bestaande installatie met radiatoren voldoende comfort te leveren (zeker als een woning is voorzien van dubbel glas en spouwmuurisolatie).

Let op: in de praktijk ligt de buitentemperatuur in het stookseizoen meestal maar een paar weken onder het vriespunt. Op de meeste dagen van de herfst, de winter en het voorjaar is het veel minder koud en volstaat een lagere aanvoertemperatuur (bijvoorbeeld 40 °C tot 45 °C).

Uiteraard is de NIBE S2125 ook uitstekend toepasbaar in nieuwbouwwoningen, waar hij – bijvoorbeeld in combinatie met een slimme NIBE VVM S320 binnenunit – perfect past in een toekomstbestendig Smart Home!

Hoog comfort voor verwarming, koeling en warmtapwater

De serie NIBE S2125 biedt keuze uit twee types met verschillende verwarmingsvermogensranges:

 • Type 8: circa 2,4 tot 6,7(1) kW (7/35 °C)
 • Type 12: circa 2,5 tot 9,9(2) kW (7/35 °C)

Beide uitvoeringen van de NIBE S2125 kunnen worden gecombineerd met diverse NIBE VVM (S) binnenunits en NIBE SMO (S) regelunits. Sommige binnenunits zijn voorzien van een ingebouwde boiler van 180 liter, andere kunnen worden gekoppeld aan een separaat op te stellen boiler van 300 of zelfs 400 liter.

Daarnaast bevat de binneninstallatie vrijwel altijd een elektrisch element (instelbaar van 1 tot 9 kW) dat alleen op extra koude dagen bijspringt en dan een beperkt vermogen aan bijverwarming kan leveren. Hierdoor is de NIBE S2125 in de praktijk geschikt voor woningen met een ontwerpvermogen tot 12 kW. Met de NIBE S2125 kan dan ook voor iedere woning een energiezuinige installatie op maat worden samengesteld voor onovertroffen comfort in verwarming, koeling en warmtapwater.

Energiezuinige warmtepomp dankzij een zeer hoog seizoensgebonden rendement

Om de energieprestaties van een warmtepomp goed te kunnen vergelijken, kun je het beste kijken naar de SCOP van de warmtepomp. Ofwel: het seizoensgebonden rendement (SCOP = Seasonal Coefficient of Performance). In dit artikel lees je alles over de SCOP van warmtepompen. Wat dan opvalt, is dat de lucht/water warmtepompen van NIBE in vergelijking met andere lucht/water warmtepompen bijzonder hoog presteren. En dat is bij de NIBE S2125 niet anders, want ook beide warmtepompen biedt bieden met een SCOP van 5,0(3) een onderscheidend hoog rendement. De NIBE S2125 is dan ook ontwikkeld op basis van de strenge eisen van het Zweedse klimaat. Hierdoor werkt de NIBE S2125 – net als alle andere warmtepompen van NIBE – ook heel goed bij buitentemperaturen onder nul en presteren ze zeer goed in een gemiddeld klimaat zoals we in Nederland kennen. Het is dan ook niet voor niets dat de NIBE S2125 het hoogst haalbare energielabel heeft: A+++.

(1) Maximaal 6,3 kW bij 7/55 °C. (2) Maximaal 9,7 kW bij 7/55 °C.
3) Gemiddeld klimaat (35 °C) conform EN 14825. 4) Dit is de actuele Europese norm voor bepaling van het seizoensgebonden rendement.

NIBE S2125 IN HET KORT

 • Betrouwbare modulerende warmtepomp van Zweedse topkwaliteit
 • Breed toepasbaar – óók in bestaande bouw – door hoge aanvoertemperatuur (70 tot 75 °C)
 • Zeer stille warmtepomp dankzij het nieuwe productontwerp en de keuzemogelijkheid voor silent mode, waardoor hij in veel gevallen zonder geluidsbeperkende maatregelen vlakbij de erfgrens mag worden geplaatst
 • Zeer efficiënte werking doordat het hart van de warmtepomp tot in detail is geperfectioneerd op basis van jarenlange ervaring
 • Duurzaam door hoog seizoensgebonden rendement (SCOP: 5,0) en toepassing van een natuurlijk koudemiddel (R290)
 • Toekomstbestendig dankzij Smart Home technologie van de NIBE S-serie
 • Een warmtepomp van NIBE geeft meerwaarde aan elke woning

Wil je meer weten?

Heb je behoefte aan meer informatie over de toepassingsmogelijkheden van de NIBE S2125 voor jouw projecten(en)? Laat je dan vrijblijvend adviseren door de specialisten van NIBE!

Een vrijblijvend warmtepompadvies voor BENG

Hoe kun je NIBE warmtepompen in BENG toevoegen? Welke warmtepompen geven het beste resultaat voor de BENG-berekening? De specialisten van NIBE staan klaar voor een vrijblijvend warmtepompadvies voor BENG.

Advies aanvragen

Meer kennis en inspiratie

Consumenten Installateurs Voorschrijvers