Vakantiecentrum bespaart €7000,- per jaar met warmtepomp

Situatieschets

Over De Fruithof

Vakantiecentrum De Fruithof is een luxe 5-sterren camping in het Drentse Klijndijk, op korte afstand ten noorden van Emmen. Het vakantiecentrum omvat onder meer een royale familiecamping met meer dan 400 staanplaatsen, twintig huuraccommodaties, een zwemplas met zandstrand, diverse sport- en spelfaciliteiten én een overdekt binnenzwembad met schuifdak.

Gekozen warmtepompoplossing

Drie modulerende lucht/water warmtepompen in cascade

Medio 2016 investeerde de familie Otter – eigenaar van De Fruithof – voor het duurzaam verwarmen van het overdekte zwembad met vloerverwarming in een efficiënte warmtepompinstallatie van NIBE. De installatie – waarin drie NIBE F2040-16 modulerende lucht/water warmtepompen in cascade zijn opgesteld – is inmiddels bijna twee jaar in gebruik en leveren een gemiddelde SCOP van 4,4.

De eigenaar van De Fruithof is dan ook zeer tevreden met het rendement: “Voorheen verbruikten we voor het verwarmen van ons zwembad jaarlijks circa 18.000 m3 gas à € 0,51 per m³. Dat kwam neer op een kleine € 9.200,-per jaar. De warmtepompen verbruiken nu samen per jaar 36.000 kW à € 0,06 per kW. Ofwel: minder dan € 2.200,- per jaar. We besparen dus zo’n € 7.000,- per jaar aan energiekosten. Al met al een prima investering!”.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Klijndijk
Consumenten Installateurs Voorschrijvers