Krachtige warmtepompinstallatie voor Verzamelgebouw zuid in Rotterdam

Situatieschets

Over Verzamelgebouw zuid in Rotterdam

Verzamelgebouw Zuid – een van de bekendste kantoorgebouwen van Rotterdam – werd in 1961 gerealiseerd onder de naam ‘Industriegebouw Zuidplein’.

De voorzijde bestaat uit een langgerekt blok van acht bouwlagen, de achterzijde wordt gevormd door drie kubusvormige blokken van zeven bouwlagen. Het verzamelgebouw biedt onderdak aan winkels, horeca, kantoren, bedrijfsruimten en appartementen en heeft een omvang van circa 30.000 m² (bvo). Het gebouw is voor ruimteverwarming aangesloten op stadsverwarming en heeft een gemiddeld jaarverbruik van ruim 7.000 GJ.

Gekozen warmtepompoplossing

Acht in cascade opgestelde water/water warmtepompen

Energiezuinig en bedrijfszeker

Om het verzamelgebouw te verduurzamen, heeft installateur R&R Systems B.V. uit Gemert een krachtige warmtepompinstallatie – bestaande uit acht in cascade opgestelde NIBE F1345-60 water/water warmtepompen – geplaatst. Een energycollector van bijna 1.000 m² op het dak fungeert als hernieuwbare bron voor de warmtepompen. De warmtepompinstallatie is aangesloten op een afgiftesysteem met radiatoren met een maximale aanvoertemperatuur van 60°C. Dankzij de efficiënte en energiezuinige cascaderegeling kunnen de in totaal zestien compressoren van de warmtepompen afhankelijk van de vraag bij- of afschakelen. Hierdoor zijn een hoog rendement én een hoge mate van bedrijfszekerheid – twee belangrijke eisen van de opdrachtgever – gewaarborgd

Korte terugverdientijd

Met een maximaal verwarmingsvermogen van liefst 480 kW kan de warmtepompinstallatie volgens berekeningen in circa 80% van de warmtebehoefte voor ruimteverwarming van het verzamelgebouw voorzien. Levert de energycollector in koudere perioden onvoldoende energie (warmte), dan wordt de stadsverwarming bijgeschakeld. Dankzij de kostenbesparing die dit oplevert, zal de investering naar verwachting binnen 5 jaar volledig zijn terugverdiend.

Overige duurzame maatregelen

Om de energiebehoefte van het gebouw te reduceren, is een van de gebouwdelen voorzien van nieuwe dakisolatie. Ook zal in een deel van het gebouw ledverlichting worden geïnstalleerd. Het geheel van maatregelen resulteert in een energielabel B: een uitstekende score voor een bijna 60-jarige gebouw van deze omvang! Deze verduurzaming is een geweldige oplossing van R&R Systems B.V. om energie besparing te realiseren in de bestaande bouw.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Strevelsweg 700 – Rotterdam
Consumenten Installateurs Voorschrijvers