Transformatie kantoorgebouw naar 50 energiezuinige appartementen

Situatieschets

Over Dutch Port

Aan de Engelandlaan in Zoetermeer is een bijzonder appartementengebouw gerealiseerd: Dutch Port. Bijzonder aan dit project: het betreft een voormalig kantoorpand van 2.900 m² dat sinds 2009 te koop stond.

In amper een jaar tijd werd het gebouw getransformeerd tot appartementen voor jongeren. Met dit project speelt initiatiefnemer Resim Investment Group – dat eerder ook al het naastgelegen kantoorgebouw City House transformeerde – slagvaardig in op de dalende vraag naar kantoorruimte en de toenemende behoefte aan starterswoningen in Zoetermeer.

Gekozen warmtepompoplossing

Venrilatielucht/water warmtepompen

NIBE F730: de compacte all-in-one oplossing

Dutch Port telt – verdeeld over zes bouwlagen – in totaal 50 appartementen van 41 tot 58 m². Om energielabel A te kunnen realiseren, bleek een individuele opstelling met een warmtepomp een van de interessantste opties. De keuze viel daarbij op de NIBE F730 ventilatielucht/water warmtepomp, die de afgezogen ventilatielucht als bron gebruikt voor de ingebouwde modulerende warmtepomp die de ingefreesde vloerverwarming van warmte voorziet.

De ingebouwde RVS boiler van 180 liter zorgt daarnaast voor een royale warmtapwatervoorziening, terwijl de ingebouwde mechanische ventilatie-unit een goede ventilatie waarborgt. Voor de zomermaanden is zelfs nachtventilatie mogelijk. De NIBE F730 heeft een geadviseerd toepassingsgebied voor verwarming tot een vermogen van 5 kW en kan worden toegepast met radiatoren op 55°C.

Om de warmtepompen optimaal te laten renderen, werd het hele gebouw tijdens de transformatie goed geïsoleerd en voorzien van een LTV-systeem.

Installatiegemak

De NIBE F730 ventilatielucht/water warmtepomp is een all-in-one module die slechts 600 x 616 mm aan opstellingsruimte vergt: ideaal voor de compacte appartementen van Dutch Port. Door te kiezen voor de NIBE F730 zijn bovendien geen koelleidingen en geen cv-hoofdleiding nodig die naar een buitenunit moeten worden aangelegd.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Engelandlaan - Zoetermeer
Consumenten Installateurs Voorschrijvers