Lucht/water warmtepompen voor 34 BENG-appartementen in Leerdam

Situatieschets

Over Broekgraaf

In de groene en waterrijke nieuwbouwwijk Broekgraaf – gelegen aan de rand van Leerdam-West – liet woningcorporatie Kleurrijk Wonen uit Tiel een appartementencomplex met 34 energiezuinige sociale huurappartementen bouwen.

De driekamerappartementen hebben een woonoppervlak van 70 m² (type A) of 80 m² (type B) en zijn verdeeld over drie bouwlagen. Door het duurzame ontwerp van het gebouw én de installaties voldoen de appartementen aan de BENG-eisen. Om de hiervoor benodigde energieprestatiewaarden te kunnen realiseren, is de gebouwschil zeer goed geïsoleerd en zijn alle kozijnen voorzien van triple beglazing. Het bestek vermeldde onder meer de volgende isolatiewaarden (Rc):

  • Begane grondvloer: 5,0 m²K/W
  • Spouwmuren (afhankelijk van de gevel): 4,95 m²K/W c.q. 5,20 m²K/W
  • Dakconstructie: minimaal 8,7 m²K/W

Gekozen warmtepompoplossing

Lucht/water warmtepompen

Energiezuinige installaties

Voor ruimteverwarming en de bereiding van warmtapwater beschikt elk appartement over een stille, modulerende NIBE F2040-6 monoblock lucht/water warmtepomp in combinatie met een complete NIBE VVM 320 binnenunit. De ingebouwde spiraalboiler van de binnenunit levert een comfortabele hoeveelheid van 180 liter warmtapwater: ruim voldoende voor de (overwegend) een- en tweepersoons huishoudens waarvoor de appartementen bedoeld zijn.

Alle ruimten van de appartementen zijn voorzien van laagtemperatuur vloerverwarming. De warmtepomp wordt bediend met een gebruiksvriendelijke NIBE RMU 40 kamerthermostaat, die in de woonkamer is geïnstalleerd. Per slaapkamer kan de temperatuur worden nageregeld met een analoge thermostaat. De badkamer is tevens voorzien van een elektrische radiator.

De binnenunits staan keurig opgesteld in een hoek van de technische ruimte van de appartementen, terwijl alle buitenunits volledig uit het zicht op het dak van het complex zijn geplaatst. Op het dak is ook ruimte gevonden voor de installatie van een flink aantal pv-panelen. Een deel van deze panelen wekt groene stroom op voor de algemene ruimten. Daarnaast is ieder appartement individueel aangesloten op een ‘eigen’ pakket van vijf pv-panelen. Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt tot slot zomer en winter voor voldoende verse lucht in de appartementen.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Keizerrood – Leerdam
Consumenten Installateurs Voorschrijvers