Duurzame nieuwbouw op voormalige kerklocatie in Rijswijk

Situatieschets

Over Nieuw-Benedictus

Nabij het centrum van Rijswijk bouwt de Adriaan van Erk Groep in opdracht van woningcorporatie Rijswijk Wonen het appartementencomplex Nieuw-Benedictus. Het plan – vernoemd naar de voormalige Benedictuskerk die tot 2004 op deze locatie stond – omvat twee vrijstaande gebouwen met in totaal 99 sociale huurappartementen voor senioren. De twee- en driekamerappartementen hebben een woonoppervlak van 60 m² tot 70 m². Ze worden op een duurzame manier voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater door middel van een comfortabele lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepompen wordt deels gecompenseerd door pv-panelen, die per appartement worden aangesloten.

Gekozen warmtepompoplossing

Lucht/water warmtepompen

Aanvankelijk zouden de appartementen ‘gewoon’ worden voorzien van een gasgestookte cv-ketel. Met het oog op de duurzaamheidsopgave die op dat moment in het verschiet lag, vroeg Rijswijk Wonen de betrokken projectinstallateur – Werkendamse Verwarmings Industrie – later in het ontwikkeltraject om ook een alternatief voorstel uit te werken op basis van een warmtepomp. De oplossing werd gevonden in de toepassing van een lucht/water warmtepompinstallatie met een NIBE F2040-6 buitenunit in combinatie met een NIBE VVM 225 binnenunit en een NIBE RMU 40 kamerthermostaat. Per vertrek is een Danfoss naregeling geïnstalleerd, de badkamer is aanvullend op de vloerverwarming voorzien van een elektrische radiator.

Engineering met behulp van BIM

“Zo’n tussentijdse switch van gas naar gasloos zagen we de laatste paar jaar natuurlijk wel vaker en meestal is zoiets een hele uitdaging doordat de technische ruimtes op het formaat van een compacte cv-ketel zijn afgestemd”, vertelt projectleider Johan Verhoeven van de Werkendamse Verwarmings Industrie. “De binnenunits van NIBE hebben wat dat betreft als voordeel dat ze op de vloer niet meer ruimte in beslag nemen dan een wasmachine. Voor de NIBE VVM 225 geldt bovendien dat hij – hoewel er een volwaardige boiler van 180 liter in zit en hij uitstekende prestaties levert – slechts 1,50 meter hoog is. Wél moesten we de engineering van het leidingwerk opnieuw doen, met name vanwege de plaatsing van al die buitenunits en zonnepanelen op de daken van beide gebouwen. Door hierbij gebruik te maken van de uitgebreide database met BIM-bestanden van NIBE konden we echter heel wat tijd besparen.”

Oog voor kwaliteit

De beide appartementengebouwen tellen vier tot zes bouwlagen, wat betekent dat de aanvoer- en retourleidingen tussen de binnen- en buitenunits een hoogteverschil tot wel 16 meter moeten overbruggen. Johan Verhoeven hierover: “Volgens NIBE kan de installatie dit moeiteloos aan, maar om de weerstand te verlagen hebben we de diameter van de leidingen van en naar de onderste bouwlagen toch maar een maatje groter uitgevoerd dan voorgeschreven. Uiteindelijk wil je immers zeker weten dat elk appartement hetzelfde hoge comfort krijgt.” Ook op de daken is het kwaliteitsbesef van ‘De Werkendamse’ zichtbaar: alle buitenunits staan strak in het gelid in rijen opgesteld en er is geen losse warmtepompleiding te zien. “Het was behoorlijk passen en meten om alle buitenunits en pv-panelen netjes te kunnen plaatsen”, aldus Johan Verhoeven. “Extra aandachtspunten waren daarnaast de aanwezigheid van vogels – zoals meeuwen en spreeuwen – en de invloed van het weer. Warmtepompleidingen zijn weliswaar geïsoleerd, maar op een dak moet je ze extra beschermen met vogelwerende tape of beplating. Bij dit project hebben we ervoor gekozen de leidingen te bundelen en af te schermen met aluminium bakken waarin ook de voedingskabels voor de buitenunits zijn ondergebracht. Dat is niet alleen effectief, maar ziet er bovendien heel netjes uit. Niemand die het ziet, maar het geeft toch extra voldoening”.

“NIBE biedt goede kwaliteit en ondersteuning”

Johan Verhoeven is zeer content met de inbreng van NIBE bij de uitvoering van het project. “We passen al 8 à 9 jaar warmtepompen van NIBE toe en zijn erg tevreden over de kwaliteit. We zien dan ook bij onze servicedienst dat de storingsgraad van NIBE warmtepompen erg laag is. Daarnaast zijn we goed te spreken over de ondersteuning vanuit NIBE. Bij dit project stelt NIBE bijvoorbeeld samen met ons in elk van de vier woningtypes één warmtepompinstallatie in bedrijf. Door de warmtepompinstellingen per woningtype op te slaan op een USB-stick, kunnen onze servicemonteurs zelf snel en eenvoudig de overige warmtepompinstallaties in bedrijf stellen doordat de warmtepomp automatisch de instellingen van het corresponderende appartement overneemt. Perfect dat we deze ondersteuning krijgen!”

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Rijswijk
Consumenten Installateurs Voorschrijvers