Cruquiusschool gasloos met NIBE warmtepompen en PVT-warmtepomppanelen

Situatieschets

Over de Cruquiusschool

Het schoolgebouw van de Cruquiusschool in Haarlem is grondig gerenoveerd en uitgebreid. Het fraaie pand - dat dateert uit het begin van de vorige eeuw - is daarbij niet alleen bouwkundig onder handen genomen, maar kreeg ook een duurzame gasloze comfortinstallatie.

Om een rendabele gasloze oplossing te kunnen realiseren, moest de isolatiewaarde van de schil van het meer dan 100 jaar oude gebouw ingrijpend worden verbeterd. Bij de renovatiewerkzaamheden zijn daarom zowel het dak als de buitengevels goed geïsoleerd. Ook zijn de oorspronkelijke houten vloeren vervangen door schuimbeton met een zeer hoge isolatiewaarde. Tot slot zijn alle gevels voorzien van nieuwe kozijnen met dubbel glas.

Gekozen warmtepompoplossing

Water/water warmtepomp & PVT-warmtepomppanelen

Stille en betrouwbare oplossing

Omdat de school middenin een woonwijk staat, was een stille oplossing een absolute must. Voor ruimteverwarming is daarom gekozen voor twee in cascade opgestelde NIBE F1345-60 water/water warmtepompen met een verwarmingsvermogen tot 120 kW, in combinatie met een installatie met 186 PVT panelen van Triple Solar. Dit type panelen combineert een thermisch circuit met een pv-paneel en fungeert uitstekend als 100% geluidloze bron voor de warmtepompen. Het thermische circuit onttrekt warmte aan daglicht, zonlicht en buitenlucht en vormt daarmee - 24 uur per dag en het hele jaar door - een stabiele bron. De warmte wordt afgegeven aan de warmtepomp, opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net.

Om ook op de koudste dagen voldoende comfort te kunnen waarborgen, is aanvullend voorzien in een elektrische piekketel van 26 kW. Warmtapwater - bestemd voor de douches van de gymzaal - wordt geleverd door vier separate PCM boilers. Voor extra stroomopwekking zijn op het dak twintig conventionele pv-panelen geïnstalleerd. Tot slot is voor het terugwinnen van warmte voorzien in dertien WTW-units met temperatuur- en CO2-besturing.

Dankzij de ingrijpende renovatie en de keuze voor een gasloze comfortinstallatie is de Cruquiusschool in Haarlem weer helemaal bij de tijd en voorbereid op een duurzame toekomst.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Cruquiusstraat - Haarlem
Consumenten Installateurs Voorschrijvers