NIBE water/water warmtepompen voor 63 NOM-woningen in Renswoude

Situatieschets

Over De Taets van Amerongen

Het nieuwbouwproject ‘De Taets van Amerongen’ is gesitueerd in het dorpshart van Renswoude en omvat in totaal 63 nul-op-de-meter woningen: 45 sociale huurwoningen en 18 koopwoningen. Voor cv-verwarming, passieve koeling en de bereiding van warmtapwater werden de gasloze woningen – in woonoppervlak variërend van circa 95 m2 tot 139 m2 –van een NIBE F1255-6PC modulerende water/water combi warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Een deel van woningen werd net voor de bouwvak opgeleverd. Dit najaar nemen de huurders en kopers van de resterende woningen de sleutels in ontvangst.

Alle huur- en koopwoningen zijn gebouwd onder NOM Keur: een keurmerk dat wordt verleend op technisch bouwconcepten waarin een aangenaam en gezond binnenklimaat wordt gecombineerd met een zeer laag energiegebruik zónder aardgas. Bij dit duurzame nieuwbouwproject komt het keurmerk onder meer tot uiting in:

  • uitstekende isolatievoorzieningen
  • slimme balansventilatie met warmterugwinning (WTW)
  • duurzame energievoorziening door middel van een grondgebonden warmtepomp
  • opwekking van energie met pv-panelen op het dak

Dit geheel van maatregelen heeft geresulteerd in duurzame nul-op-de-meter woningen: gasloze woningen die met behulp van pv-panelen op het dak genoeg stroom opwekken voor zowel verwarming en ventilatie van de woning als voor het elektriciteitsverbruik van een normgezin met een gemiddeld verbruik. Anders gezegd: bij NOM-woningen zijn energiegebruik en energieopwekking op jaarbasis in balans.

Gekozen warmtepompoplossing

Ventilatielucht/water warmtepompen

Prestatiegarantie

Voor de huurwoningen is de aannemer met het gemeentelijk woningbedrijf van Renswoude een prestatiegarantie voor de duur van 30 jaar aangegaan. In deze periode zullen de woningen door een derde partij worden gemonitord. Dit geeft de verhuurder én de huurders volledig inzicht in het energiegebruik en de opwekking en maakt het voor de verhuurder bovendien mogelijk om bij de huurders een energieprestatievergoeding (EPV) in rekening te brengen.

Weloverwogen productkeuze

Om tot de beste installatiekeuze te komen, werden in het voortraject met de aannemer en de installateur diverse opstellingsmogelijkheden besproken. Een andere kansrijke optie was daarbij ook de NIBE F750, een zeer complete ventilatielucht/water warmtepomp. De dringende wens van de opdrachtgevers om zowel de huurwoningen als de koopwoningen in de zomermaanden gratis (passief) te kunnen koelen, gaf uiteindelijk de doorslag en leidde tot de keuze voor een grondgebonden warmtepomp.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Taets van Amerongenweg - Renswoude
Consumenten Installateurs Voorschrijvers