Maatwerk voor nieuw appartementengebouw in Almere-Buiten

Situatieschets

Over De Molenwiek

In Almere Buiten realiseert Trebbe in opdracht van woningcorporatie De Alliantie een nieuw appartementengebouw: De Molenwiek. Het fraai ontworpen gebouw – dat met een hoogte van zo’n 30 meter een opvallende blikvanger aan de rand van het centrum belooft te worden – krijgt tien woonverdiepingen met in totaal 76 compacte sociale huurappartementen.

Circa de helft daarvan is bestemd voor senioren (55+), een kleiner deel zal worden toegewezen aan een zorginstantie. "Het gebouw is gebaseerd op het HoogWonen concept en is totaal in een prefab casco opgetrokken", aldus Nico Blaauw van Trebbe. De oplevering van De Molenwiek staat gepland voor aankomend voorjaar. Het woningaanbod omvat 73 driekamerappartementen met een woonoppervlak van circa 65 m², 2 tweekamerappartementen van 54 m² en 1 eenkamerappartement van 44 m². Om betrouwbaar, betaalbaar en zeer energiezuinig comfort te kunnen waarborgen, wordt elk appartement voor verwarming en warmtapwater voorzien van een individuele NIBE F2040-6 modulerende monoblock lucht/water warmtepomp in combinatie met een NIBE VVM binnenunit. De warmtepompinstallatie wordt aangesloten op vloerverwarming. Ventilatie geschiedt door middel van natuurlijke toevoer en mechanische afvoer.

Gekozen warmtepompoplossing

Modulerende monoblock lucht/water warmtepompen

Duurzame oplossingen op maat

Bijzonder om te vermelden is het feit dat er – hoewel de appartementen qua formaat en uitvoering nagenoeg hetzelfde zijn – is gekozen voor twee typen binnenunits: in de 22 appartementen op de onderste drie woonlagen wordt een NIBE VVM 310 geïnstalleerd, in de 54 appartementen op de hogere woonlagen komt een NIBE VVM 320 te staan. Commercieel directeur Stephan van Dokkum van installateur Van der Sluis legt uit: “Deze keuze heeft te maken met de hoogte van het gebouw. Doordat we de buitenunits op het dak van het complex installeren, bedraagt het hoogteverschil tussen de buitenunits en de binnenunits in de appartementen op de eerste woonlagen meer dan 25 meter. Dat heeft uiteraard invloed op de statische druk in het systeem. Normaal gesproken zou je hiervoor een relatief dure oplossing – zoals systeemscheidingswisselaars en extra circulatiepompen – moeten toepassen. Maar dat bleek met de VVM 310 binnenunit van NIBE helemaal niet nodig. Dat onderstreept maar weer eens dat binnen het brede leveringsprogramma van NIBE zelfs specifiek maatwerk gewoon standaard beschikbaar is!”

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Staalstraat - Almere Buiten
Consumenten Installateurs Voorschrijvers