Gasloos wonen met gratis energie uit de buitenlucht en de zon

Situatieschets

Over dit project

Disselhorst Green Energy (nu ITR Groep) uit Raalte adviseerde een particuliere woningeigenaar in het nabijgelegen Diepenveen bij het verduurzamen van de gasgestookte installatie in zijn landelijk gelegen vrijstaande woning. De integrale benadering van dit project resulteerde uiteindelijk in de installatie van een efficiënte NIBE warmtepompinstallatie in combinatie met pv-panelen en thermische zonnepanelen. Het resultaat: optimaal comfort en een jaarlijkse besparing van 4,9 ton CO2.

De gasgestookte installatie van de woning bestond uit een cv-ketel en een indirect gestookte boiler, met vloerverwarming in combinatie met conventionele radiatoren als afgiftesysteem. Door de weersafhankelijke regeling te gebruiken en de stooklijn geleidelijk in te stellen op een steeds lagere aanvoertemperatuur, had de technisch goed onderlegde opdrachtgever zelf al proefondervindelijk vastgesteld dat de woning met een aanvoertemperatuur van maximaal 45°C adequaat kon worden verwarmd. Daarbij kwam nog dat de opdrachtgever concrete plannen had voor het isoleren van het dak (inclusief vervanging van de rieten kap) en het laten installeren van thermische zonnecollectoren in de rieten kap. Tot slot zou de woning waar mogelijk worden na-geïsoleerd met spouwmuurisolatie. Daarmee stonden voor Disselhorst Green Energy alle seinen op groen voor het uitwerken van een volledig elektrische warmtepompinstallatie.

Gekozen warmtepompoplossing

Modulerende monoblock lucht/water warmtepomp met binnenunit

Bouwkundige maatregelen

Omdat het in het gebied waarin de woning zich bevindt niet is toegestaan om een open of gesloten bodembron aan te leggen, werd als basis voor de installatie gekozen voor een NIBE F2120-16 modulerende monoblock lucht/water warmtepomp met een bijpassende NIBE VVM 500 binnenunit. In de oude situatie waren de cv-ketel en de boiler op de verdieping geïnstalleerd. De verdiepingsvloer leende zich echter niet voor het plaatsen van de binnenunit die – inclusief gevulde buffertank – circa 740 kilo weegt. Daarom is de binnenunit opgesteld in een ruime nis in de entreehal op de begane grond. Ter ondersteuning is in de kelder een stalen kolom onder de betonvloer aangebracht. Om de installatie in de hal zo compact mogelijk te houden, is ook het expansievat in de kelder geplaatst. De buitenunit is onopvallend opgesteld tegen de voorgevel van de naastgelegen schuur en via een 15 meter lang voor-geïsoleerd leidingsysteem via de kelder aangesloten op de binnenunit.

Energie van de zon

De NIBE VVM 500 levert vraaggestuurd warmtapwater met behulp van een RVS doorstroomspiraal. Daarnaast is de binnenunit voorzien van een extra spiraal voor het aansluiten van thermische zonnepanelen. Tijdens het vervangen van de rieten kap is hiermee rekening gehouden door een uitsparing te creëren waarin drie vlakke plaat collectoren met een thermisch vermogen van in totaal 6 KW zijn opgenomen. Om te kunnen voorzien in de toegenomen stroombehoefte (als gevolg van de installatie van de warmtepomp) is in de tuin een pv-installatie met 24 panelen en een gezamenlijk vermogen van 7.200 Wattpiek geïnstalleerd.

ISDE-subsidie

Zowel voor de warmtepomp als voor de combinatie van de thermische collectoren met de VVM binnenunit kon voor dit project aanspraak worden gemaakt op een ISDE-subsidie van in totaal ruim € 4.600,-.

Technische projectinformatie

Bekijk de overzichtspagina van:

Download documentatie over:

Download documentatie over:

Download het BIM model voor:

Download het BIM model voor:

Locatie:

Diepenveen - Overijssel
Consumenten Installateurs Voorschrijvers