Bij de verbouwing en uitbreiding van hun vrijstaande jaren ‘70 woning tot een eigentijdse en energiezuinige woning ging de voorkeur van de eigenaren uit naar een all-electric concept.
Waarmee kunnen wij je helpen?
Toon alle thema's ⇩
Verberg alle thema's ⇧
Situatieschets
Over Kop van Midden
Kop van Midden vormt het afsluitende bouwproject van het omvangrijke wijkvernieuwingsplan voor Heerenveen Centrum-West. Op de projectlocatie stonden aanvankelijk 97 huurwoningen, daterend uit 1921 en 1948. Deze woningen verkeerden technisch in slechte staat en boden een minimum aan wooncomfort. Een deel ervan kon worden gerenoveerd. Voor de resterende 63 woningen was sloop echter de enige optie. De woningen werden in opdracht van woningcorporatie Accolade vervangen door 70 compacte all-electric sociale huurwoningen.
De opdracht van de woningcorporatie was in eerste instantie al behoorlijk uitdagend. Zo mochten de woningen – met een begane grond en een verdieping onder een schuine kap – niet groter worden dan 65 m², moesten ze twee slaapkamers bevatten en diende de verdieping tot op hoge leeftijd goed toegankelijk te zijn. Daarnaast moest het ontwerp voor een deel van de woningen fraaie historische elementen en details bevatten om de woningen goed in het straatbeeld te laten passen, terwijl een ander deel juist met moderne architectuur moest aansluiten bij omliggende nieuwbouw. Het budget was echter gelimiteerd, want de huurprijs moest (ruim) onder de huursubsidiegrens blijven.
Gekozen warmtepompoplossing
Ventilatielucht/water warmtepomp met luchttoevoermodule
In de periode tussen gunning en uitvoering besloot de woningcorporatie bovendien dat de woningen direct al gasloos moesten worden. Het oorspronkelijke plan ging nog uit van een cv-ketel op de vliering, die op enig moment in de toekomst zou kunnen worden vervangen door een lucht/water warmtepomp met een binnenunit in een bergkast van een slaapkamer en een buitenunit op het dak. Accolade gaf er echter de voorkeur aan om alle woningen direct te voorzien van een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE, omdat deze geen buitenunit nodig heeft en ook de ventilatie verzorgt.
Totaalinstallateur BOWA Installaties Emmen (onderdeel van de Van Losser Installatiegroep) voorzag de 70 woningen daarom van een NIBE F750 ventilatielucht/water warmtepomp, een complete en duurzame alles-in-één oplossing voor ventilatie, verwarming en warmtapwater. Voor extra comfort is de warmtepomp gecombineerd met een NIBE SAM 40 luchttoevoermodule, die net als bij een WTW-systeem de aangevoerde inblaaslucht voorverwarmt. Na wat passen en meten bleek het boilergedeelte van de NIBE F750 in de inpandige berging te passen, met ventilatieleidingen naar de zolder. De NIBE SAM 40 luchttoevoermodule en het warmtepompdeel van de NIBE F750 werden op zolder geplaatst. Om het stroomverbruik te compenseren, zijn de woningen tevens voorzien van pv-panelen.
Technische projectinformatie
Bekijk de overzichtspagina van:
Download documentatie over:
Download documentatie over:
Download het BIM model voor:
Download het BIM model voor:
Locatie:
Opdrachtgever
Architect
Installateur:
Andere referenties